Drentse Fiets4Daagse

 

Tijdens de Drentse Fiets4Daagse hebben alle Drentse gemeenten met ondersteuning van Area Reiniging op tien verschillende locaties met succes aandacht gevraagd voor Mijn Drenthe Schoon. Dit is een campagne tegen zwerfafval om Drenthe schoon te houden. De fietsers waardeerden de extra aandacht voor zwerfafval en de plastic soep.

 

Het blijkt dat fietsers weten hoe het hoort en hoe je Drenthe dus netjes en schoon houdt. Tijdens de routes is nauwelijks zwerfafval aangetroffen. Toch vinden fietsers extra voorlichting over bijvoorbeeld de plastic soep een goed initiatief. Projectleider Maralda Schoemakers: “Met het spel de ‘Troep=Soep Race’ vragen we aandacht voor de plastic soep. Middels vragen en hindernissen leren kinderen dat de plastic soep, al het plastic in de oceanen, maar liefst 34 keer zo groot is als Nederland en dat dit een serieus probleem is. Plastic in de natuur vergaat bovendien helemaal niet. Het is leuk om te zien hoe ouders en grootouders de kinderen helpen bij het spel en vertellen dat je afval niet op straat mag gooien, want daar begint het allemaal mee!”

 

 

“Wat een leuk spel!”

“Ik vind het goed en leerzaam dat er van zo’n belangrijk onderwerp een leuk spel is gemaakt.”, “Creatief bedacht, zeg!” en “Mag ik als opa ook eens mee doen? Ik kan er misschien ook nog wat van leren.” zijn enkele opmerkingen over de ‘Troep=Soep Race’. Het spel is druk bezocht en de kinderen die het spel spelen worden helemaal enthousiast over het onderwerp. Zij vertellen over wat ze zelf met het plastic afval doen. In de meeste gevallen komt het gelukkig gewoon in de prullenbak terecht.

 

Afvalcoach op bakfiets

Tijdens de Drentse Fiets4Daagse fietste een afvalcoach op een elektrische bakfiets rond, raapte zwerfafval op en deelde een bidon uit aan de deelnemers om zo aandacht te vragen voor Mijn Drenthe Schoon. Zie hieronder het filmpje van RTV Drenthe over het uitdelen van de bidons.

 

Help ook mee!

Zwerfafval is een probleem. Niet alleen is afval op straat een ergernis maar het veroorzaakt ook schade aan het milieu. Plastics worden bijvoorbeeld opgegeten door dieren en komen zo in de voedselketen terecht. Wat kun je zelf doen om Drenthe schoon te houden (en te maken)? Neem afval mee naar huis of doe het in de prullenbak. Je kunt ook een zwerfie maken met #zwerfie en @schoondrenthe. Wat is een #zwerfie? Je raapt een stuk zwerfvuil op, maakt er een foto van en deelt die op Twitter, Facebook, etc. met #zwerfie in het bericht. Als iedere Nederlander elke dag een stuk zwerfvuil opruimt is er geen probleem meer. Meer tips vindt u hier.

 

Foto’s van de Drentse Fiets4Daagse staan op Facebook.

 

De winnaars van ‘Mijn idee voor Mijn Drenthe Schoon’ worden op een later moment bekend gemaakt.

 

 

© 2014 Area Reiniging    |    Disclaimer